Marianne & Saar

De poes Saar

Foto: Marianne Kieft

Onze Saar. Ze was ooit een fokkat (Pixiebob ras) en heeft vier nestjes grootgebracht. Saar komt van zeer goede huize, een dame van stand. Ze heeft namelijk een ellenlange stamboom van allemaal zuivere Pixiebobs. Niet dat dit Pierre en mij destijds ook maar iets interesseerde, want wij zijn van de rescue.

Saar werd aangeboden via internet en wij mochten haar meenemen. Een goede rasdierenfokker stopt na zoveel nestjes of op een bepaalde kattenleeftijd. Saar was vier jaar oud toen ze bij mij in huis kwam. Ze heeft bijna een week overdag onder het bed gelegen, bang. Ze durfde niets en at dan ook niets. Maar ‘s nachts ging ze op onderzoek. Na die kleine week kwam ze langzaamaan tevoorschijn. Ze wilde wel eens weten wie wij waren en onze andere kat Luna (ingeslapen september 2021) bekijken.

Saar is uitgegroeid tot een ontzettend lieve kat. Ze wil bij je zijn, niet op schoot, maar altijd in de buurt. Ze is altijd klaarwakker en heel alert als wij overdag thuis zijn, ze wil precies weten wat we aan het doen zijn. Ze springt op de ladekast als ik de was erin leg, wil weten wat er in de kledingkast hangt als ik ’s ochtends mijn kleren uitzoek, wacht bij de trap als we naar beneden gaan, ligt op de vensterbank als we aan het koken zijn, zit ‘achterop’ mijn stoel als ik aan de keukentafel werk, ligt op mijn hoofdkussen als we slapen. Kortom, Saar is nooit ver weg.

Toch, Saar is behoorlijk eenkennig. Het duurt voor gasten even voordat je haar ziet en mag aaien. Ze moet erg wennen aan andere stemmen, geluiden etc. Dat had ze in het begin ook bij ons. Maar als je eenmaal met haar kennis hebt gemaakt of eigenlijk zij met jou, dan ontdek je een rustige, intelligente, zeer mensgerichte poes met een buitengewoon lief karakter.

Het is ook een elegante kat, ze kan mooi zitten met haar kop rechtop en haar dikke pluimstaart keurig om haar grote voorpoten gevouwen. Dan knijpt ze ook langzaampjes wat met haar oogjes, ten teken dat het allemaal oké is. Saar is nu acht jaar, in kattenjaren een dame op leeftijd. Ze is de oudste van onze twee katten en over het algemeen rustig en beschouwend. En dat moet onze laatste aanwinst en superstuiterbal Gwen nog leren.

Marianne Kieft

 
 

Vorige bijdrage: Cornelis Hoek          volgende bijdrage: Anke de Lange