Henk van der Werff

Henk van der Werff

Henk van der Werff (1958)
Websiteontwerp & vormgeving,
renga’s, reflecties en foto’s.

De eerste kennismaking met haiku was de bundel van J. van Tooren: ‘Haiku, een jonge maan’, Meulenhoff, Amsterdam. Later, in 2012, is de sluimerende belangstelling aangewakkerd nadat ik de bundel ‘Haiku master Buson’ in een tweedehandsboekwinkel had gevonden en direct aangeschaft.

Vertalen van deze naar het Engels hertaalde gedichten leverde niet het door mij gewenste resultaat op. Ik ben toen verder gaan zoeken naar informatie en teksten over de Japanse poëzie. Uit deze tijd stammen ook mijn eerste aanzetten tot het schrijven van haiku’s. Inmiddels ben ik ertoe gekomen om een paar bundels uit te geven, waarvan ‘Een brede glimlach’ uit 2021 de meest recente is.

Fotograferen doe ik mijn hele leven al. Vanaf jonge leeftijd ben ik in de weer geweest met camera’s en fotografie. Dat hele veld heeft een grote en snelle vlucht genomen nadat de digitale camera’s op de markt kwamen en de ‘rolletjes’ – waar je het resultaat pas achteraf van kon bekijken – niet meer nodig waren.

Ook maak ik handmatig boeken in een beperkte oplage, waardoor ik ook in aanraking ben gekomen met het ontwerpen hiervan. Ik heb gemerkt dat ik van een ontwerp houd waarbij de inhoud voorop blijft staan. Dit idee heb ik ook toegepast bij deze website, waar de tekst en foto het voornaamste zijn en waar de opmaak niet afleidt van waar het om gaat – de tekst en foto!

 
 

Vorige kennismaking: Nicole Van Overstraete          volgende bijdrage: Vera Bergman