Cornelis Hoek

Portret Cornelis Hoek

Cornelis Hoek (1937) is een zeer veelzijdig mens. Hij trad op als concertzanger, werkte als beeldend kunstenaar textiele structuren, organiseerde tentoonstellingen en muziekfestivals en werkte tevens als theatermaker, tourmanager en theaterimpresario.

In 1999 emigreerde hij naar Thailand. Daar wijdde hij zich aanvankelijk aan het maken van collageboeken. In maart 2009 schiep hij namelijk zijn eerste ‘cornelage’ (cornelis + collage), een handgeknipte fotopapiercollage. Het werk oogt als ‘schilderen met de schaar’ en staat te boek als ‘schaarkunst’. Ook in Nederland is er een museum voor ‘kunst met de schaar’.

Bij het vervaardigen van de cornelages gebruikt Cornelis tientallen afbeeldingen uit verschillende of dezelfde tijdschriften, folders, kaarten enz. In plaats van te scheuren knipt hij ze op geheel eigen wijze uit. Daarbij: een geschilderd doek is door iemand met wat talent min of meer gemakkelijk te kopiëren. Bij een cornelage is dit onmogelijk, niet eens door de maker zelf. Ieder werk is een unieke kunstuiting.

Intussen zijn de cornelages geëxposeerd in toonaangevende galeries in Thailand en eveneens internationaal, Nederland in het bijzonder. Hiernaast is hij een eminent beeldend kunstenaar in zijn (pen)tekeningen en schilderijen.

In deze website ‘er gaan stemmen op’ is Cornelis Hoek in het hoofdstuk Duetten aanwezig met zijn (pen)tekeningen, schilderijen (doek genoemd), cornelages én … opmerkelijke haiku’s.

Meer informatie is te vinden via Google ‘Cornelages’. Zijn werk is o.a. te zien op You Tube:
http://www.youtube.com/watch?v=WjGB4DrJ_J4
http://www.youtube.com/watch?v=v7JqzbDaG30
http://www.youtube.com/watch?v=_N16bDjG5Dc&feature=relmfu

 
 

Vorige kennismaking: Erik Heijerman          volgende kennismaking: Marianne Kieft